Waar bent u naar op zoek?
  1. Ontdek

Ontdek

In 1936 kreeg Koene Oberman, zoon van een Friese houthandelaar 200 Gulden van zijn vader om voor zichzelf te beginnen. In Culemborg dat een lange traditie had in ambachtelijke meubelfabricage startte hij als een van de eersten de seriematige productie van meubilair. Daarmee was ‘Meubelindustrie Gelderland’ geboren. Vanuit de voormalige Locomotiefloods aan het station bouwde Oberman Gelderland uit tot speler van formaat. Al kort na de oorlog trok hij er met zijn eigen vliegtuig op uit om internationale groei te realiseren. Hierdoor namen buitenlandse fabrikanten Gelderland modellen in productie. In de vijftiger jaren trok Oberman externe ontwerpers aan. Deens design van Ib Kofod Larssen werd in licentie geproduceerd en Rob Parry ontwierp diverse meubels. In 1969 maakt Jan des Bouvrie zijn debuut als meubelontwerper met de Kubusbank. In die traditie volgden vele ontwerpers zoals Henk Vos en zijn zoons Bart Vos en Roderick Vos, Scholten & Baijings, Remi Meijers, Lex Pot en Studio Truly Truly. Kortom Gelderland biedt een fraaie staalkaart van de Nederlandse designgeschiedenis.

Video: Restyle je Gelderland bank.

Een Gelderland bank wordt gemaakt om generaties lang mee te gaan. Dankzij het inventieve stoffeersysteem, kun je op een eenvoudige manier (laten) herstofferen. Wanneer je ook nieuw schuim neemt, gaat de bank terug naar de fabriek. In deze film zie je hoe je bank dan weer net zo goed als een nieuwe bank terug komt.

Video: Behind the scenes

Voordat een foto van een Gelderland bank in een brochure of advertentie verschijnt wordt er veel werk verzet. Altijd al eens willen zien hoe dat gaat? In deze video krijgt u een indruk.

Video: Lex Pott over zijn ontwerp voor Gelderland

Ontwerper Lex Pott vertelt over het proces dat hij doorliep met zijn Pillow design bank en over het ambachtelijke productieproces.

Meer over Lex Pott

100% NL

Een Gelderland meubel wordt in Nederland gemaakt, in de Gelderland fabriek in Culemborg om precies te zijn. Maar hoe gaat dat nu in z'n werk? 

The making of