Waar bent u naar op zoek?
  1. Onderhoud meubelstoffen

Onderhoud meubelstoffen

Dagelijks onderhoud stof
Bijna alle meubelen zijn uitgevoerd met het specifieke Gelderland hoezensysteem waardoor reiniging of vervanging van de hoes mogelijk is. Zo blijft het mogelijk uw tijdloze meubel qua kleur en design eigentijds te houden. Goed onderhoud echter verlengt de levensduur en het plezier van meubelen. In het gebruik ontstaan veel vragen over schoonmaak en onderhoud, hieronder volgen enkele tips:
• Elke stof verkleurt na verloop van tijd in meer of mindere mate onder invloed van licht. Vermijd echter absoluut direct zonlicht op uw meubelen.
• Meubelstoffen zijn gevoelig voor scherpe gespen, nagels van huisdieren, speelgoed en ringen etc. Deze kunnen het weefsel blijvend beschadigen. Ook stugge spijkerstoffen versnellen de slijtage. Tevens kunnen donker geverfde (spijker)stoffen flink afgeven!
• Meubelen voorzien van losse rug-, zit- of armkussens moeten regelmatig worden opgeschud. Als dit onvoldoende gebeurt verliezen de kussens aan vorm en volume en zal meer plooivorming zich voordoen .
• Het is belangrijk om het meubel vaak te stofzuigen. Gebruik hiervoor het juiste mondstuk (zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt) en zorg ervoor dat er geen uitsteeksels aan zitten die in de stof kunnen haken. Strijk voorzichtig, met lage zuigkracht(!) en bij stoffen met een pool altijd met de vleug mee. Op deze manier verwijdert u stofdeeltjes zoals zand die slijtage veroorzaken.

Groot onderhoud
De afneembare hoezen van Gelderland kunt u in het algemeen chemisch laten reinigen bij een vakkundige en erkende stomerij (kort programma, lage temperatuur en weinig mechanische beweging). Laat u echter altijd adviseren door de stomerij. Belangrijk hierbij is de exacte samenstelling van de stof. Is deze u onbekend, vraag dit dan eerst na om problemen te voorkomen. Wij adviseren de stomerijen van Cristal Cleaning
De kans dat hardnekkige, specifieke vlekken niet geheel verdwijnen is aanwezig. Het proces van stomen fixeert in dat geval zelfs de vlek. Het zelf wassen van hoezen in de wasmachine raden wij sterk af vanwege kans op krimp van de meubelstof en de onhandelbaarheid van grote hoezen in uw wasmachine. Voor informatie over het verwisselen van uw hoes leest u verderop meer.

Vlekken
Belangrijkste tips voor vlekken:
• Vlekverwijdering dient in het algemeen direct plaats te vinden. Verwijder zoveel mogelijk met een lepel waarbij u van buiten naar binnen werkt.
• Maak een, bij voorkeur witte, thee- of handdoek nat met koud water, uitwringen en op de vlek plaatsen. Dit zo laten drogen. De theedoek niet steeds optillen om te kijken of het werkt. Hierdoor wordt de absorberende werking namelijk onderbroken. Dit proces herhalen tot de vlek niet meer afgeeft. Gebruik hiervoor geen keukenpapier; de absorberende werking is minder en het papier kan inkt bevatten die nog meer schade aanricht.
• Weet u niet precies wat te doen nadat de vlek is opgedroogd, doe dan niets en laat u eerst goed voorlichten. Niet zelden is de schade van alle reinigingspogingen erger dan de oorspronkelijke vlek.
• Voordat u met middelen aan de slag gaat dient u de samenstelling van de stof te weten. Probeer het middel eerst uit op een onzichtbare plek. Niet schrobben of deppen op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel. Wrijf met grote, rustige halen met een katoenen doek.
• Laat na reiniging de meubelstof volledig drogen voordat u het meubel gebruikt
• Gebruik geen willekeurig sopje van bijv. ossengalzeep, afwasmiddel of groene zeep. Deze middelen zijn sterk alkalisch, plakkerig en moeilijk uit de hoes te spoelen waardoor het meubel snel weer vuil wordt.

Er zijn meerdere onderhoudsproducten op de markt. Gelderland adviseert de producten van LCK. Op de website van LCK vindt u onder het logo van Gelderland alle adviezen en bijbehorende producten.